Превод от френски: Галя Дачкова, glasove.comПроваляйки се в Сирия, Ердоган се

...
Превод от френски: Галя Дачкова, glasove.comПроваляйки се в Сирия, Ердоган се
Коментари Харесай

Адриан Дезюен пред Фигаро: Ердоган разбира само от сила

Превод от френски: Галя Дачкова,  glasove.com

" Проваляйки се в Сирия, Ердоган се обръща към нормалната си изкупителна жертва: Европа. За да бъда изцяло почтен, не разбирам смисъла да се щади Турция по този въпрос. Ердоган е кавгаджия, който схваща единствено от силови връзки. Преди няколко месеца всички осъдиха безумията му. Франция, Европа като цяло, разполагат с всички лостове, които могат да варират от спиране на дипломатическите връзки до стопански наказания, краткотрайно премахване от НАТО, спиране на договарянията за присъединение към Европейски Съюз и завършек на многочислените бюджетни помощи, които вървят дружно с тях ". Това коментира Адриан Дезюен пред " Фигаро.

Адриан Дезюен е френски експерт по интернационалните връзки, ученик на Военното учебно заведение „ Сен Сир “ и Националното учебно заведение за офицери от жандармерията. Автор е на книгата La France atlantiste ou le naufrage de la diplomatie (Атлантическа Франция или корабокрушението на дипломацията 2017).

- Турция и Русия наподобява са на ръба на военната борба в Близкия изток. Как гледате на обстановката?

- Много евентуално нещата ще се върнат към естественото след пристъпа на тресчица, който нито е първият, нито е последният. Русия и Турция нямат интерес да се конфронтират директно, това би свършило работа на Вашингтон. От друга страна, и двете се стремят да управляват Северна Сирия. Турция придвижва напред силите се основно по миграционни причини; в Идлиб няма кюрди, само че Анкара се притеснява от нов прилив на сирийски бежанци. Но най-много тя към момента не може да одобри, че е изгубила гражданската война, която водеше против Башар ал Асад. Турците в никакъв случай не са крили поддръжката си за джихадистките милиции (сред които “Хаят Тахрир аш-Шам ”, сирийското крило на “Ал Кайда ”), които тероризират от години тази провинция. Що се отнася до руснаците, те поддържат сирийската атака, тъй като тази страна се трансформира в най-хубавата им военна база в района и желаят да я трансфорат в неприкосновено леговище. 

Днес турците заплащат за лудостта си с неоосманското великолепие. Те изпратиха хиляди джихадисти да се бият в Либия против частите на маршал Хафтар към Триполи. Някои френски джихадисти се бият на тяхна страна в Идлиб. Руснаците и сирийците се възползваха от тази непредпазливост, с цел да придвижат бойците си към Идлиб и, в частност, автомагистралите М4 и М5, които свързваха Латакия, Алепо и Хама. Операцията се трансформира в злополука за Анкара, с близо стотина починали за един месец. Те бяха унизени от съветската и сирийската войска. След като не можаха да отговорят на руснаците, турците бомбардираха сирийците. Тъй като не реагираха в продължение на 48 часа, руснаците дадоха опция на турците да си отмъстят на сирийската войска и да излязат с вдигната глава пред публично мнение в родината си. 

- НАТО и Франция показаха солидарността си с Турция, няколко месеца след турската атака против кюрдите в Сирия. Как възприемате техните позиции?

- Проваляйки се в Сирия, Ердоган се обръща към нормалната си изкупителна жертва: Европа. За да бъда изцяло почтен, не разбирам смисъла да се щади Турция по този въпрос. Ердоган е кавгаджия, който схваща единствено от силови връзки. Преди няколко месеца всички осъдиха безумията му. Франция, Европа като цяло, разполагат с всички лостове, които могат да варират от спиране на дипломатическите връзки до стопански наказания, краткотрайно премахване от НАТО, спиране на договарянията за присъединение към Европейски Съюз и завършек на многочислените бюджетни помощи, които вървят дружно с тях.

 

Турция организира от години хитра тактика в Близкия изток. Не можем да я оставим да окупира една суверенна и прилежаща арабска страна като Сирия. Ердоган не може да учи на народна власт нито сирийците, нито руснаците. Той прекомерно дълго преследва малцинствата и изключително кюрдското малцинство. Армията му би трябвало да напусне територията на Сирия. Време е Европа да каже ясно нещата на една турска мощ, която няма работа в НАТО и Европейски Съюз.

 

- Турция разгласи, че към този момент няма да стопира лицата, търсещи леговище в Европа. Очаквате ли огромен прилив? Какво да чакаме от европейците, с цел да избегнем утежняване на миграционната рецесия?

 

- Става въпрос за нормалното изнудване, на което би трябвало да отговорим с извънредно твърди ограничения. Имам поради систематичното връщане на мигранти до турската граници, даже преустановяване на финансовата помощ, която им се дава. Франция и Европа бе трябвало да се нареждат като медиатори сред руснаците и турците и сред турците и сирийците, което в никакъв случай не успяхме да създадем от началото на гражданската война. 

 

Имаме право да бъдем чувствителни към ориста на цивилното население, което бяга от ужаса в Идлиб и което би трябвало да се в една умиротворена и освободена от джихадистките орди, манипулирани от турските военни, Сирия. Освобождаването на Мосул и Ракка от американо-кюрдската коалиция също беше мъчително. Трябва ли да подсещаме, че освобождението на Алепо бе приветствано от ликуващата навалица? Воденето на ариергардна битка против Сирия не води до на никое място. Трябва да си вземем поука от тази война и да възобновим изцяло арабската си политика. Тя не може да се свежда до диалог уединено с петромонархиите от Персийския залив и турците. До огромна степен Арабската пролет се трансформира в злополучие точно поради това. Днес би трябвало да стартираме изначало и да тръгнем от нулата.

 

 

 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X×
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР